Τα Windows 10 τρέχουν αυτήν τη στιγμή σε περισσότερες από 400 εκατομμύρια συσκευές, αλλά εξακολουθούν να έχουν όλα τα είδη προβλημάτων απορρήτου — συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών διαγνωστικών δεδομένων και αναφορών χρήσης για τη Microsoft και μερικών διαφημίσεων διάσπαρτες σε όλο το σύστημα.
Δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα των Windows 10, αλλά υπάρχουν ορισμένες ρυθμίσεις που μπορείτε να προσαρμόσετε για να επαναφέρετε το απόρρητό σας. Στο σημερινό θέμα, θα σας δείξουμε πέντε ρυθμίσεις που σχετίζονται με το απόρρητο που μπορείτε να αλλάξετε για μια λιγότερο επεμβατική και πιο ασφαλή εμπειρία στα Windows 10.
Γρήγοροι σύνδεσμοι
1- Σταματήστε την Cortana να σας αναγνωρίσει:
Για να είναι η Cortana ο καλύτερος προσωπικός εικονικός βοηθός ποτέ, θα σας ρωτήσει εκ των προτέρων εάν είναι σε θέση να σας «γνωρίσει» με τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τη συσκευή σας – την ομιλία, τη γραφή και τα μοτίβα σας.
Η δυνατότητα "get to know you" επιτρέπει επίσης στα Windows 10 να συλλέγουν άλλες πληροφορίες για εσάς, όπως το ημερολόγιο, τις επαφές, την τοποθεσία και το ιστορικό περιήγησής σας, σύμφωνα με τη δήλωση απορρήτου της Microsoft.
Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την Cortana από το "get to know you" εάν την έχετε ενεργοποιημένη, επομένως δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωνητική υπαγόρευση για να μιλήσετε με την Cortana και επομένως όλες οι προσωπικές πληροφορίες που έχει συλλέξει η Cortana θα διαγραφούν και θα διαγραφούν όλες.
Για να απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα, ανοίξτε το μενού Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην επιλογή Ομιλία, μελάνη και πληκτρολόγηση. Κάτω από το μενού Γνωριμία με εσάς, κάντε κλικ στο Stop Getting to Know Me. Αυτό θα σταματήσει την υπαγόρευση και όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται από τη συσκευή σας θα διαγραφούν. Μπορείτε επίσης να διαγράψετε τις πληροφορίες που συλλέγονται για εσάς από το μενού ρυθμίσεων της Cortana, στην επιλογή Αλλαγή όσων γνωρίζει η Cortana για εμένα στο cloud.
2- Απενεργοποιήστε τη λειτουργία τοποθεσίας:
Εάν χρησιμοποιείτε φορητή συσκευή, όπως tablet ή φορητό υπολογιστή, τις περισσότερες φορές τα Windows 10 ή εφαρμογές τρίτων μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στην τοποθεσία σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε την τοποθεσία σας να αλλάξει αλλάζοντας τη θέση που βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή. Όταν αλλάζετε την τοποθεσία σας, τα Windows 10 καταγράφουν τα δεδομένα τοποθεσίας της συσκευής σας για έως και 24 ώρες και, στη συνέχεια, επιτρέπουν στις εφαρμογές να λάβουν άδεια πρόσβασης σε αυτά τα δεδομένα σχετικά με τα διάφορα μέρη που έχετε επισκεφτεί.
Εάν απενεργοποιήσετε τη λειτουργία τοποθεσίας, ορισμένες εφαρμογές που χρησιμοποιούν αυτήν τη δυνατότητα (όπως η εφαρμογή Χάρτες) δεν θα μπορούν να σας βρουν. Ωστόσο, μπορείτε να ορίσετε μη αυτόματα την προεπιλεγμένη τοποθεσία που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εφαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεστε εκεί.
Για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία τοποθεσίας, ανοίξτε το μενού Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην Τοποθεσία . Μπορείτε είτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία τοποθεσίας για όλους τους χρήστες (στην ενότητα "Η τοποθεσία για αυτήν τη συσκευή είναι ενεργοποιημένη > Αλλαγή"), είτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας για τον λογαριασμό σας (στην "Υπηρεσία τοποθεσίας"). Σε αυτό το μενού μπορείτε επίσης να διαγράψετε το ιστορικό τοποθεσίας σας και να επιτρέψετε σε ορισμένες εφαρμογές να βλέπουν (ή όχι) την ακριβή τοποθεσία σας. Για εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας, θα έχετε μια σημείωση εάν χρησιμοποιούν δεδομένα ιστορικού τοποθεσίας ή όχι.
Για γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των υπηρεσιών τοποθεσίας σας και άνοιγμα του Κέντρου ενεργειών. Θα έχετε έναν διακόπτη ενεργοποίησης και απενεργοποίησης της λειτουργίας τοποθεσίας στις γρήγορες ρυθμίσεις (ίσως χωρίς διακοπές).
3- Απενεργοποιήστε τη λειτουργία συγχρονισμού:
Υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις συγχρονισμού στα Windows 10. Εάν είστε συνδεδεμένοι με λογαριασμό Microsoft, οι ρυθμίσεις σας — συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασής σας — ενδέχεται να συγχρονιστούν με άλλες συσκευές που έχουν τον ίδιο λογαριασμό. Μπορείτε επίσης να συγχρονίσετε ειδοποιήσεις μεταξύ συσκευών.
Εάν απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα συγχρονισμού, οι ρυθμίσεις και οι κωδικοί πρόσβασής σας δεν θα συγχρονιστούν με άλλα μέσα όταν συνδέεστε με τον λογαριασμό σας Microsoft (έτσι πρέπει να κάνετε τις διάφορες ρυθμίσεις σας, όπως η μη αυτόματη εισαγωγή του κωδικού πρόσβασής σας).
Για να απενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις λειτουργίας συγχρονισμού, ανοίξτε το μενού Ρυθμίσεις και μεταβείτε στο Λογαριασμοί > Συγχρονισμός των ρυθμίσεών σας Λογαριασμοί > Συγχρονισμός των ρυθμίσεών σας. Μπορείτε είτε να απενεργοποιήσετε όλες τις λειτουργίες συγχρονισμού ταυτόχρονα είτε μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις εξωτερικού συγχρονισμού μία προς μία.
Για να σταματήσετε τον συγχρονισμό ειδοποιήσεων, ανοίξτε την Cortana και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Αποστολή ειδοποιήσεων μεταξύ συσκευών . Μπορείτε να το απενεργοποιήσετε για να απενεργοποιήσετε όλες τις ειδοποιήσεις συγχρονισμού και μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στην Επεξεργασία ρυθμίσεων συγχρονισμού για να διαχειριστείτε τις διάφορες συσκευές στις οποίες είστε συνδεδεμένοι.
4- Ασφαλίστε την οθόνη κλειδώματος:
Η οθόνη κλειδώματος είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο καθένας όταν ξεκλειδώνετε τη συσκευή σας και μπορεί να υπάρχουν πολλές πληροφορίες σε αυτήν την οθόνη που μπορεί να μην θέλετε να έχουν πρόσβαση οι ξένοι.
Γι' αυτό υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε τη σύνδεσή σας και να κλειδώσετε μέσω των οθονών:
Βεβαιωθείτε ότι οι ειδοποιήσεις σας δεν εμφανίζονται στην οθόνη κλειδώματος. Ανοίξτε το μενού Ρυθμίσεις και μεταβείτε στο Σύστημα > Ειδοποιήσεις και ενέργειες και απενεργοποιήστε την εμφάνιση ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος. Το μειονέκτημα της απενεργοποίησης αυτής της λειτουργίας είναι ότι δεν θα μπορείτε να βλέπετε ειδοποιήσεις μέχρι να ξεκλειδώσετε τη συσκευή.
Για να απενεργοποιήσετε την Cortana στην οθόνη κλειδώματος, ανοίξτε την Cortana και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Χρήση της Cortana όταν η συσκευή μου είναι κλειδωμένη Ρυθμίσεις > Χρήση της Cortana ακόμα και όταν η συσκευή μου είναι κλειδωμένη. Το μειονέκτημα της απενεργοποίησης αυτής της λειτουργίας είναι ότι δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Cortana ενώ η συσκευή είναι κλειδωμένη.
Κρύψτε τη διεύθυνση email σας στην επιφάνεια της οθόνης, ανοίγοντας το μενού Ρυθμίσεις και μεταβαίνοντας στο Λογαριασμοί > Επιλογές σύνδεσης > Λογαριασμοί απορρήτου > Επιλογές σύνδεσης > Απόρρητο. Στο κάτω μέρος, απενεργοποιήστε τη λειτουργία για να δείτε τα στοιχεία του λογαριασμού (όπως τη διεύθυνση email) στην οθόνη σύνδεσης. Δεν υπάρχουν σχεδόν μειονεκτήματα στην απενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας, εκτός αν θέλετε πραγματικά να δείτε τη διεύθυνση email σας.
5. Απενεργοποιήστε το αναγνωριστικό διαφήμισής σας:
Κάθε λογαριασμός Microsoft έχει ένα μοναδικό αναγνωριστικό διαφήμισης που επιτρέπει στη Microsoft να συλλέγει τις πληροφορίες σας και να προσφέρει μια εξατομικευμένη διαφημιστική εμπειρία στις διάφορες πλατφόρμες της εταιρείας. Εάν είστε συνδεδεμένοι στα Windows 10 με λογαριασμό Microsoft, αυτές οι εξατομικευμένες διαφημίσεις θα σας ακολουθούν στον υπολογιστή σας — θα τις βλέπετε σε διάφορες εφαρμογές και όχι στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα (για παράδειγμα, στο μενού Έναρξη).
Για να απενεργοποιήσετε αυτές τις διαφημίσεις στα Windows 10, ανοίξτε το μενού Ρυθμίσεις και μεταβείτε στο Απόρρητο > Γενικά > Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να χρησιμοποιούν την ταυτότητά μου Διαφημίστε εμπειρίες μέσω εφαρμογών (απενεργοποίηση αυτού θα επαναφέρει την ταυτότητά σας) Απόρρητο > Γενικά > Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να χρησιμοποιούν το αναγνωριστικό διαφήμισης για εμπειρίες σε όλες τις εφαρμογές (η απενεργοποίηση θα επαναφέρει το αναγνωριστικό σας)
Η απενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας θα αποτρέψει την εμφάνιση διαφημίσεων προσαρμοσμένων στην εμπειρία στα Windows 10, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα μπορείτε να βλέπετε εξατομικευμένες διαφημίσεις όταν χρησιμοποιείτε τον λογαριασμό σας Microsoft σε άλλες πλατφόρμες και συσκευές. Για να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας Google, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε το ανώνυμο αναγνωριστικό στις επιλογές ^_^.





