Το iOS 14.5 κυκλοφόρησε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου 2021 με τακτικές διορθώσεις σφαλμάτων και μερικές αξιοσημείωτες νέες δυνατότητες. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό ήταν η Διαφάνεια Παρακολούθησης Εφαρμογών, η οποία οδήγησε διάφορες οντότητες —ιδιαίτερα το Facebook— σε φρενίτιδα.
Αυτό μας οδηγεί στο ερώτημα: Τι είναι η διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών; Και πώς μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε ή να το απενεργοποιήσουμε στα iPhone μας;

Γρήγοροι σύνδεσμοι
Τι είναι οι εφαρμογές παρακολούθησης διαφάνειας;
Πριν από το iOS 14.5, οι εφαρμογές στο τηλέφωνό σας μπορούσαν να παρακολουθούν αυτόματα τις δραστηριότητές σας. Ακόμη και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, ορισμένες εφαρμογές μπορούν να παρακολουθούν πού ήσασταν ή να παρακολουθούν ό,τι περιηγούσατε για να δημιουργήσετε στοχευμένες διαφημίσεις.
Η διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών είναι μια δυνατότητα που σας δίνει την επιλογή να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο. Εάν απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία για μια συγκεκριμένη εφαρμογή, τότε αυτή η εφαρμογή δεν θα μπορεί να παρακολουθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνετε στο τηλέφωνό σας.
Η Apple έκανε αυτό το βήμα για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες της έχουν τον απόλυτο έλεγχο του απορρήτου και της ασφάλειάς τους.
Πώς μπορείτε να το απενεργοποιήσετε;
Εφόσον αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη μόνο με το iOS 14.5, φροντίστε να ενημερώσετε τη συσκευή σας πριν ξεκινήσετε.
Δείτε τι συμβαίνει μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης: Κάθε φορά που ανοίγετε μια εφαρμογή, θα βλέπετε ένα αναδυόμενο παράθυρο που σας ρωτά "Θα θέλατε να επιτρέψετε σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας σε εφαρμογές και ιστότοπους άλλων εταιρειών. "
Μπορείτε είτε να επιλέξετε «να επιτρέπεται» ή «να απαιτείται να μην παρακολουθείται η εφαρμογή». Η επιλογή της τελευταίας επιλογής θα αποκλείσει τη δραστηριότητα παρακολούθησης της εφαρμογής. Το ίδιο θα συμβαίνει κάθε φορά που κατεβάζετε και ανοίγετε μια νέα εφαρμογή.
Ο προγραμματιστής της εφαρμογής μπορεί να προσαρμόσει ένα μέρος του μηνύματος για να εξηγήσει γιατί η εφαρμογή ζητά την παρακολούθηση της δραστηριότητάς σας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη σελίδα προϊόντος της εφαρμογής στο App Store για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο προγραμματιστής της εφαρμογής χρησιμοποιεί τα δεδομένα σας.
Εάν επιλέξετε Απαιτείται να μην παρακολουθείτε, ο προγραμματιστής της εφαρμογής δεν θα έχει πρόσβαση στο Αναγνωριστικό διαφήμισης συστήματος (IDFA), το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για παρακολούθηση. Η εφαρμογή επίσης δεν επιτρέπει την παρακολούθηση της δραστηριότητάς σας χρησιμοποιώντας άλλες πληροφορίες που μπορούν να ταυτοποιήσουν εσάς ή τη συσκευή σας, όπως τη διεύθυνση email σας.
Εάν θέλετε να εφαρμόσετε τις ίδιες ρυθμίσεις σε όλες τις εφαρμογές σας ταυτόχρονα, μπορείτε να το κάνετε στις Ρυθμίσεις ακολουθώντας αυτά τα βήματα:
- Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις» και πατήστε «Γενικά» -> «Απόρρητο».
- Κάντε κλικ στο "Παρακολούθηση".
- Στη συνέχεια, θα δείτε μια επιλογή "Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να ζητούν παρακολούθηση". Η απενεργοποίηση της εναλλαγής θα διασφαλίσει ότι οι εφαρμογές σας δεν θα εμφανίζουν αιτήματα παρακολούθησης όταν τις ανοίγετε. Οι εφαρμογές αποκλείονται αυτόματα από την παρακολούθηση της δραστηριότητάς σας.

Εάν έχετε ερωτήσεις και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν τη δυνατότητα, μπορείτε να κάνετε κλικ μάθετε περισσότερα Παρακάτω είναι η επιλογή "Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να ζητούν παρακολούθηση".
Πώς ενεργοποιείτε τη διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών;
Όταν εμφανιστεί το αναδυόμενο παράθυρο που ζητά "Παρακολούθηση της δραστηριότητάς σας σε εφαρμογές και ιστότοπους τρίτων", επιλέξτε "Να επιτρέπεται".
Εάν προηγουμένως αποκλείσατε μια εφαρμογή να σας παρακολουθεί, αλλά τώρα έχετε αλλάξει γνώμη, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία παρακολούθησης στις Ρυθμίσεις -> Απόρρητο -> Παρακολούθηση.
Σε αυτήν τη σελίδα εμφανίζεται μια λίστα εφαρμογών που έχουν ζητήσει άδεια παρακολούθησης. Ενεργοποιώντας την εναλλαγή, μπορείτε να καθορίσετε ποιες εφαρμογές μπορούν να παρακολουθούν μη αυτόματα τη δραστηριότητά σας και ποιες όχι.
Εάν δεν βλέπετε μια εφαρμογή, φροντίστε να ενεργοποιήσετε το διακόπτη για να ζητήσετε πρόσβαση και να εγκαταστήσετε ξανά την εφαρμογή μέχρι να εμφανιστεί ξανά το αναδυόμενο παράθυρο.

Τι να κάνετε εάν η διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών είναι ανενεργή;
Η Apple κυκλοφόρησε ένα έγγραφο υποστήριξης για να σας βοηθήσει να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα και περιλαμβάνει τρεις συνθήκες υπό τις οποίες η διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών μπορεί να εμφανίζεται γκριζαρισμένη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ρύθμιση Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να ζητούν παρακολούθηση είναι απενεργοποιημένη, όπως:
- Για χρήστες με λογαριασμούς παιδιά ή κάτω των 18 ετών κατά έτος γέννησης που είναι συνδεδεμένοι με το Apple ID τους*
- Εάν το Apple ID σας διαχειρίζεται ένα σχολείο ή χρησιμοποιεί ένα προφίλ διαμόρφωσης που περιορίζει την παρακολούθηση
- Εάν το Apple ID σας δημιουργήθηκε τις τελευταίες 3 ημέρες
Ωστόσο, πολλά άτομα ανέφεραν ότι η διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών ήταν γκριζαρισμένη, παρόλο που δεν εμπίπτει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Τα περισσότερα παράπονα επιλύθηκαν μετά την ενημέρωση στο iOS 14.5.1, οπότε φροντίστε να ενημερώσετε εάν δεν το έχετε κάνει ήδη.
Μια άλλη μέθοδος που έχει λειτουργήσει για ορισμένους χρήστες είναι να συνδεθείτε ξανά στο Apple ID σας. Αποσυνδεθείτε από το Apple ID σας στο App Store, επανεκκινήστε το iPhone σας, ανοίξτε το Apple ID σας και εισαγάγετε ξανά το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας για να συνδεθείτε στο Apple ID σας.
Μπορείτε επίσης να μεταβείτε στις ρυθμίσεις σας και να κάνετε κλικ στο όνομά σας στην κορυφή για να το κάνετε.
Εάν αυτό δεν λειτουργεί για εσάς, υπήρξαν επίσης φήμες για σχέση μεταξύ προσαρμοσμένων ρυθμίσεων διαφημίσεων και διαφάνειας παρακολούθησης εφαρμογών. Για να δοκιμάσετε αυτήν την επιδιόρθωση, πρέπει να κάνετε τα εξής:
- Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις» και μετά στο «Απόρρητο».
- Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε Διαφημίσεις Apple.
- Ενεργοποιήστε την εναλλαγή για εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Η απενεργοποίηση εξατομικευμένων διαφημίσεων θα αποτρέψει την εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων στο δρόμο σας, κάτι που μπορεί να απενεργοποιήσει τη διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών από προεπιλογή.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των εφαρμογών διαφανούς παρακολούθησης
Οι περισσότεροι χρήστες μπορεί να αισθάνονται άβολα γνωρίζοντας ότι οι εφαρμογές στη συσκευή σας Apple μπορούν να παρακολουθούν το πού βρίσκεστε, τις δραστηριότητες και τις επαφές σας μέσω του iPhone σας.
Επιπλέον, όλοι έχουμε βιώσει μια στιγμή τελεσίγραφου όταν η περιήγηση σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο σε μια εφαρμογή είχε ως αποτέλεσμα μια συνεχή ροή διαφημίσεων για παρόμοια προϊόντα σε άλλες εφαρμογές.
Εάν είστε ένα από τα πολλά άτομα που ενοχλούνται από αυτό, φροντίστε να αποκλείσετε αυτές τις εφαρμογές από το να σας παρακολουθούν ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες κάποιος μπορεί να θεωρήσει χρήσιμο να επιτρέψει στις εφαρμογές να τις παρακολουθούν. Τις περισσότερες φορές, αυτό οφείλεται κυρίως στην εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων.
Το να βρείτε κάτι χρήσιμο και κατάλληλο για τις ανάγκες σας είναι πολύ πιο εύκολο όταν οι εφαρμογές μπορούν να καταγράφουν αυτό που περιηγείστε και να δημιουργούν παρόμοιες διαφημίσεις. Εάν βασίζεστε πολύ σε αυτό, ίσως θέλετε να επιτρέψετε σε ορισμένες εφαρμογές να σας παρακολουθούν.
Οι οντότητες που δημιουργούν σημαντικό μέρος των εσόδων τους με βάση τη συλλογή IDFA (αναγνωριστικό για τους διαφημιστές) για τη δημιουργία εξατομικευμένων διαφημίσεων θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εάν ένας μεγάλος αριθμός χρηστών επιλέξει να αποκλείσει τη δραστηριότητα παρακολούθησης.
Διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών: Ένα μεγάλο βήμα προς το βασικό απόρρητο
Η κυκλοφορία αυτής της δυνατότητας έφερε μεγάλη ανακούφιση σε πολλούς χρήστες της Apple, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις από πολλές εταιρείες που βασίζονται στο IDFA.
Η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση τους είναι μια απλή διαδικασία και μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Η Apple έχει επίσης εξασφαλίσει ότι καμία εφαρμογή δεν μπορεί να σας παρακολουθεί κρυφά ακόμα και αφού σας ζητηθεί να μην το κάνετε, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Αν και η κυκλοφορία αυτής της δυνατότητας ήταν μια μεγάλη αλλαγή, δεν ήταν η μόνη που κυκλοφόρησε στο iOS 14.5.










